Fine Art

AKI Fine Art bereidt studenten voor op een dynamische beroepspraktijk, met uiteenlopende rollen, posities en verantwoordelijkheden in kunst en samenleving. Een praktijk die door individuele ontwikkeling per student sterk kan variëren.

Kleinschalige kunstacademie De AKI is een kleinschalige kunstacademie, een ongebonden, non-competitieve vrijplaats. De academie richt zich op het opleiden van autonome kunstenaars en ontwerpers. De schaal en het karakter van de academie dragen ertoe bij dat er makkelijk vriendschappen, onderlinge uitwisselingen en samenwerking ontstaan, dwars door disciplines heen, in een verband dat tijdelijk lijkt, maar levenslang meegaat.

Na je studie De opleiding Fine Art in Enschede bereidt je voor op een bestaan als zelfstandig beeldend kunstenaar met een eigen beroepspraktijk voor zowel autonoom werk als voor werk in opdracht, al of niet in samenwerking met anderen. Ook bestaat de mogelijkheid om verder te studeren aan een (internationale) masteropleiding. Je beroepspraktijk als beeldend kunstenaar gaat verder dan de grenzen van je eigen discipline. Tegenwoordig werken kunstenaars ook als curator, organisator of criticus, samen met bijvoorbeeld planologen, ontwerpers, architecten en wetenschappers. Als kunstenaar heb je het meest veelzijdige beroep dat er bestaat.

Tijdens je opleiding heb je geleerd processen op een andere manier te bekijken en het vermogen om kritisch en autonoom te kunnen denken daardoor beschik je over veel mogelijkheden. Deze eigenschappen kun je breed inzetten, bijvoorbeeld door verbindingen te leggen tussen kunst en het bedrijfsleven of kunst en politiek. Onze samenleving is gebaat bij de frisse blik van kunstenaars.

De rollen en posities die oud-AKI studenten in de samenleving innemen zijn heel uiteenlopend, zie onderstaande links van onze Alumni.

OPLEIDING FINE ART

Praktijk Bij Fine Art wordt je begeleid door docenten-kunstenaars met een eigen beroepspraktijk. Zij stimuleren je om weloverwogen keuzes te maken en geven je inzage in het toekomstige werkveld. De opleiding biedt een duidelijke structuur, die je creatieve proces aanwakkert.
De begeleiding is klassikaal, maar zeker gericht op het individu, jouw ontwikkeling staat centraal.
Tijdens werkbesprekingen leer je het werk van je medestudenten te beschouwen en met kritiek op jouw werk om te gaan.

LAB Ieder jaar kun je zes verschillende LAB’s volgen. LAB’s worden gegeven door gastdocenten die werken in een specifiek gebied van de hedendaagse beeldende kunst. De kennis die je opdoet in de LAB’s neem je mee naar je eigen pijler (Painting of Sculpture) en werk je daar, in overleg met je docenten, verder uit. Tijdens het LAB maak je kennis met werkgebieden, die binnen de hedendaagse beeldende kunst van belang zijn en in het reguliere curriculum niet altijd aan bod komen. De LAB’s zijn bedoeld als extra bijdrage aan jouw voorbereiding op je toekomstige beroepspraktijk. Ze helpen je bij het maken van een bewuster keuze.

Algemeen Naast de Praktijk en het LAB bestaat het curriculum uit de volgende vakken:

 • Kunsttheorie
 • Filosofie
 • Technische vaardigheden
 • Voorbereiding op de beroepspraktijk (website, portfolio, werk fotograferen, projectplan schrijven, administratieve kennis etc.)
 • Reflecteren (schrijven over het werk en jezelf presenteren, het werk beschouwen in groepsgesprekken)

Propedeuse jaar Het eerste jaar is een breed oriëntatiejaar.
Je leert omgaan met diverse disciplines, zoals schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk werk en nieuwe media en je volgt de kunsttheorielessen en leert de academische vaardigheden; teksten analyseren en schrijven. Aan het eind van het 2e semester kies je voor één van de twee pijlers binnen Fine Art; voor Fine Art Painting of voor Fine Art Sculpture.

Je keus is het vertrekpunt voor je studie in de hoofdfase. Ze bieden je de solide structuur en continuïteit om je een werkterrein eigen te maken. Bij Sculpture is er sprake van een brede omgang met het begrip ruimte en bij FA Painting ligt de focus op het onderzoek op het platte vlak. Beide werkgebieden hebben een flexibele samengesteld docententeam.

Hoofdfase AKI Fine Art gelooft in het kennen en kunnen van een vakgebied. Je bepaalt als student zelf of je de grenzen verkent en eventueel overschrijdt. Omdat beeldende kunst tegenwoordig niet gebonden is aan traditionele technieken werken we met nieuwe en oude media en met combinaties daarvan. Een aantal werkgebieden die aan de orde komen in de hoofdfase:

Pijler Fine Art Painting

 • About 2D
 • Painting
 • Drawing 2d
 • Graphics, traditional/ contemporary
 • Photographic image/medium specific
 • Digital art, projection, overprint
 • Urban art
 • Painting (contextual)/Installation
 • Artistbook

Pijler Fine Art Sculpture

 • About Space
 • Sculpture
 • Drawing 3d
 • Video medium specific
 • Photographic image medium specific
 • Performance
 • TechArt/Sound
 • Installation, site specific
 • Kinetic art, InteractiveArt
 • Applied fine art, New matter

LAB
Onderzoek, experiment, verdieping, kennis

 1. Performance Art/ Installation Art
 2. Video/ Cinema/ Medium specific
 3. Kinetic art / Interactive art/ Digital art
 4. New Matter/TechArt/ Bio Art/ Sound
 5. Urban Art
 6. Conceptual Art/ time basedArt/ Photography/ medium specific

Tweede jaar De hoofdfase begint in je tweede studiejaar en bestaat uit drie studiejaren met elk een eigen opzet. In het tweede jaar leer je een vraagstelling te formuleren en werk je aan de ontwikkeling van je eigen beeldtaal. Je werkt in kleine groepen en je wordt begeleid en beoordeeld door minimaal drie docenten. Elk studiejaar heeft twee semesters en elk semester wordt afgesloten met een beoordeling (werkschouw). Hierin worden praktijk, LAB en theorie getoetst. Op vakken zoals technische vaardigheden wordt je tussentijds beoordeeld.

Derde jaar In je derde jaar verdiep je je onder begeleiding van je docenten en gastdocenten verder in je persoonlijke vakgebied. Je werkt zelfstandig en geeft zelf invulling aan je praktijk programma. Je hoeft niet alle LAB’s te volgen, de keuze voor een LAB is nu gericht op jouw eigen praktijk.

Het  internationale uitwisselings / exchange programma biedt je de kans om voor een periode van drie maanden bij een academie in het buitenland te studeren. AKI Fine Art Enschede heeft contact met veel internationale academies en kunstinstellingen waar je heen kunt. Je kunt er ook voor kiezen om een stage of een onderzoek te doen. Of je kiest voor een verdieping in je eigen werk, daarvoor schrijf je een project voorstel.

Vierde jaar In het vierde jaar werk je aan je eindexamenwerk, dat je aan het eind van het jaar, bij je afstuderen presenteert. Ook maak je, onder begeleiding van een theoriedocent, je eigen afstudeerscriptie. Verder volg je een programma waarin je wordt voorbereidt op je toekomstige beroepspraktijk. Tot slot exposeer je je eindexamenwerk op de grote jaarlijkse overzichtstentoonstelling van afstudeerders. Een tentoonstelling die wordt bezocht door verzamelaars, tentoonstellingsmakers, galerie houders en recensenten.

Theorie Tijdens je hele studie volg je wekelijks theorie en filosofie vakken. Je krijgt colleges en je werkt in werkgroepen. In het eerste jaar volg je het programma ThINK, dat gaat over kunst van de afgelopen 100 jaar. In het tweede jaar baseert de theorie zich meer op hedendaagse kunst. In het derde jaar krijg je kunsttheorie in de vorm van werkcolleges. Je werkt dan diverse inhoudelijke thema’s verder uit en analyseert je eigen onderzoeksmethoden. In je vierde jaar maak je je eigen afstudeerscriptie.

Gastlessen lezingen/excursies en focusgroepen In de loop van je studie leer je je artistieke positie te bepalen in de kunst en in de wereld om je heen. Je wordt aangemoedigd je wereld te verruimen door deel te nemen aan buitenlandse excursies, het bezoeken van tentoonstellingen en het volgen van gastlezingen van internationaal bekende kunstenaars. Ook oud-studenten hebben vaak een sterke band met de opleiding en komen regelmatig langs om vertellen hoe het hen is vergaan na de AKI.

In lezingen en workshop bereiden we je ook voor op je beroepspraktijk. Er zijn diverse focusgroepen waarin je specialistische kennis op kunt doen over een bepaald vakgebied.

Fine Art Enschede Team: Petra Groen (hoofd) Charlotte Dumas (fotografie) Arjan van Helmond (schilderen, tekenen, 2D) Marianne Lammersen (beeldhouwen, installatie, materiaal) Koen Vermeule (schilderen) Marjolein Rothman (schilderen, tekenen, vormgeving) Zeger Reyers (beeldhouwen, installatie, performance, film, video) Maaike Schoorel (schilderen, installatie, 2D) Hans Hovy (beeldhouwen, applied fine art) Helen Frik (beeldhouwen, keramiek, tekenen) Kars Persoon (schilderen, tekenen) Martin Draax (media; video, film en nieuwe media) Judit Hettema (fotografie, 2D beeldbewerking) Niek de Vriendt (fotografie) Paul Jansen Klomp (media, video, film, geluid, kinetische kunst, techniek) Peter Dam (grafiek, tekenen, schilderen) Pieter Baan Muller (video, film) Blanka Wasowicz (fotografie)

Docenten Theorie en Filosofie Elvira van Eijl (kunsttheorie, hedendaagse kunst, media) Jacco Prantl (filosoof) Joanne Dijkman (kunsttheorie, theorie in de praktijk) Karin Feenstra (kunstheorie, academische vaardigheden)

Gastdocenten o.a. David Bade, Rosa Menkman, Joost Conijn, Florentijn Hofman, Ksenia Galiaeva, Maartje Korstanje,Linda Molenaar,Theo Baardt, Sebastiaan Schlicher, Nicoline Timmer, Rieke Vos,Wineke Gartz, Inge Voskamp, Lieven Hendriks, Ronald van der Meijs, Panthea Rhamani en nog vele anderen.

ALUMNI EN PRIJZEN

 • Daan Roosegaarde won vele prijzen en nominaties waaronder de prestigieuze INDEX award, een internationale ontwerpprijs. Nu neemt hij grote opdrachten aan zoals een ontwerp voor Centraal Station Amsterdam en een plan om van de Afsluitdijk een icoon te maken.
 • Filemon Wesselink presentator en programma maker maar bovenal kunstenaar zegt: ‘De tijd op de AKI was de mooiste tijd van mijn leven, ik voelde mij hier meer thuis dan ik me ooit in Hilversum gevoeld heb’.
 • Anne Wenzel heeft als beeldhouwer exposities over de hele wereld, net als
 • Daniel Bragin, die zijn master heeft afgerond op de Royal College in London.
 • Ernest Meholli won vele prijzen tijdens internationale film festivals.
 • Lisa Sebestikova en Sam Samiee wonnen het afgelopen jaar ‘de jong talent award’ van het Mondriaan Fonds. Sam Samiee won bovendien ook in 2016 de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst
 • Kevin Bauer werd beloond met ‘the International Outstanding Student In Contemporary Sculpture Award’.
 • Nancy de Graaf, nog maar net afgestudeerd aan de AKI won de HeArtfundprijs en is dit jaar een van de winnaars van de Buning Brongersprijzen.

Alumni links Sam SamieeRoland SpitzerKevin BauerMarloes ElbertseKevin DostMatthias GrothusLotta ImeyerLinda KindTjalling MulderMyrthte te LintheloRuben VolgersMatthias KoenigLisa SebestikovaDaniel BraginMarianne HamersmaHanneke QuakTanja EngelbertsHelena HartmannSander SchoonbeekWouter van SchaikEsther HogendijkChristoph Asmus-BothRobert PauwelsMarianne LammersenChristoph KrümpelNicole SchulzeFilip JonkerMarleen KappeSindy ButzLinda NieuwstadJona DekkerJiska HartogSebiha DemirNina BoasKarin SchipperLinda van der PoelKatrin SchlegelNiki van StrienJeroen KusterAlex JacobsSander van WettumKathrin TschirnerDavid ScheidlerGerda van de GlindJohannes LangkampMoritz MetnerAnna KriepsTony DocekalErik LuchtenbergNono Groenen

Toelating Aanmelden voor een toelatingsexamen en inschrijven voor een studie doe je in StudieLink, de aanmeldingsdatabase voor hogescholen en universiteiten. Wil je meer weten hoe het toelatingsexamen er bij ons aan toegaat? Welke procedures er verder nog zijn? Ga dan naar onze speciale Toelatingspagina.