De lumineuze techno poëzie van Daan Roosegaarde

Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde (1979) AKI, Academie voor Art & Design, Enschede, NL (2003 – Cum Laude) is internationaal bekend door zijn sociale ontwerpen die de relatie tussen mensen, technologie en ruimte verkennen. Hij staat aan het hoofd van Studio Roosegaarde, een ontwerpstudio voor social design, met ontwerpers en ingenieurs die werken in vestigingen in Nederland en Shanghai. Roosegaarde staat in de top 5 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw als een van de meest invloedrijke Nederlandse groene leiders en is door Kunstweek geselecteerd als Talent van het Jaar 2015.

Met projecten variërend van mode tot architectuur zijn Roosegaardes interactieve ontwerpen, zoals Dune, Intimacy en Smart Highway tactiele high-tech omgevingen waarin toeschouwer en ruimte één worden. Dit verband, dat tussen ideologie en technologie wordt gelegd, resulteert in wat Roosegaarde ’techno-poëzie’ noemt.

Roosegaarde heeft de INDEX Design Award, de World Technology Award, twee Nederlandse Designprijzen (Charlotte Köhler Prijs, Accenture Innovation Award) en in China de Most Successful Design Award gewonnen. Hij heeft centraal gestaan in verschillende tentoonstellingen in het Rijksmuseum Amsterdam, Tate Modern, het Nationaal Museum in Tokio en het Victoria and Albert Museum, evenals op verschillende openbare plaatsen in Rotterdam en Hongkong.

Daan Roosegaarde is door Forbes en Good 100 verkozen tot creative changemaker (creatieve veranderaar) en is een frequent uitgenodigde spreker op internationale conferenties zoals TED en Design Indaba. Ook is hij als gast op tv te zien bij onder andere De Wereld Draait Door en CNN.