Irma Boom ontvangt de Johannes Vermeer Prijs 2014

De Johannes Vermeer Prijs 2014 (de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten) is door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. Onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin heeft de jury haar unaniem voorgedragen vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp. Minister Bussemaker heeft de prijs op maandag 27 oktober 2014 uitgereikt in het Mauritshuis in Den Haag.

Irma Boom (1960) studeerde aan de kunstacademie in Enschede (AKI). Zij startte haar carrière bij de Staatsuitgeverij en Drukkerij in Den Haag. In 1991 richtte zij Irma Boom Office op. Haar reeks bijzondere boekprojecten begon met een opdracht van Paul Fentener van Vlissingen om het jubileumboek te maken voor de SHV. Daarmee zette zij de standaard voor haar boekontwerpen, die inmiddels internationaal worden geroemd en die haar sindsdien een gestage stroom opdrachten hebben bezorgd, zowel nationaal als internationaal.

De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen. Haar zorgvuldig opgebouwde oeuvre is het resultaat van samenwerking die zij telkens aangaat met haar opdrachtgevers, auteurs en kunstenaars. Voor haar is het boek een fundamenteel onderdeel van onze traditie en drager van cultuur. Met haar werk bewijst zij zich als een overtuigende pleitbezorger van het gedrukte boek.

Irma Boom heeft haar naam vooral gevestigd als boekontwerper, maar ze heeft ook ontwerpen gemaakt voor postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo’s en complete huisstijlen – zoals die onlangs voor het Rijksmuseum. Zij ontwerpt ook voor de openbare ruimte. Zo is binnenkort een tegeltableau van 75.000 tegels van haar hand te bewonderen in de nieuwe fietstunnel onder het Centraal Station in Amsterdam.

Irma Boom geeft lezingen en doceert al sinds 1992 aan Yale University in de VS. Haar werk is opgenomen in de collecties van internationale topmusea als het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Centre Pompidou in Parijs. De Bijzondere Collecties van de Universiteit in Amsterdam beheert haar levende archief.

De Prijs De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten waaraan een bedrag van 100.000 euro verbonden is. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en architect Rem Koolhaas.

De jury van de prijs bestond in 2014 uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Claudia de Breij, Marie Hélène Cornips, Omar Munie en Erwin Olaf. De prijs is op maandag 27 oktober 2014 uitgereikt in het Mauritshuis in Den Haag.

– – –

Grafisch ontwerper Irma Boom heeft ruim 250 boeken ontworpen, waarvan 50 zijn opgenomen in de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York. Haar ‘Think Book’ voor een grote kolenmaatschappij is een internationaal icoon voor Nederlands design. Boom ziet haar boeken als objecten, die ideeën en verhalen overbrengen en alle menselijke zintuigen prikkelen.