Fine Art Studieprogramma

Propedeuse jaar Het eerste jaar is een breed oriëntatiejaar.
Je leert omgaan met diverse disciplines, zoals schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk werk en nieuwe media en je volgt de kunsttheorie en filosofie lessen en leert de academische vaardigheden; teksten analyseren en schrijven. Aan het eind van het 2e semester kies je voor één van de twee vertrekpunten binnen Fine Art; Painting of All Space & Sculpture.

Je keus is het vertrekpunt voor je studie in de hoofdfase. Ze bieden je de solide structuur en continuïteit om je een werkterrein eigen te maken. Bij All Space & Sculpture is er sprake van een brede omgang met het begrip ruimte en bij Painting ligt de focus op het onderzoek op het platte vlak. Beide werkgebieden hebben een flexibel samengesteld docententeam.

Hoofdfase AKI Fine Art gelooft in het kennen en kunnen van een vakgebied. Je bepaalt als student zelf of je de grenzen verkent en eventueel overschrijdt. Omdat beeldende kunst tegenwoordig niet gebonden is aan traditionele technieken werken we met nieuwe en oude media en met combinaties

LAB Onderzoek, experiment, verdieping, kennis. Naast de praktijk worden er een zestal LAB’s aangeboden per studiejaar. Deze dienen je om je kennis en kunde te verrijken binnen de verschillende werkterreinen in het huidige discours. De LAB’s worden gegeven door gastdocenten die werken in een specifiek gebied en met specifieke kennis binnen de hedendaagse beeldende kunst. Ze geven inzage in een diverse rollen en posities die je als beeldend kunstenaar kunt innemen na je studie en bereiden je zo voor op je beroepspraktijk. De kennis die je opdoet in de LAB’s neem je mee naar je eigen docententeam en werk je in overleg met je docenten uit.

Een aantal voorbeelden van zo’n LAB zijn:

  • Performance Art/ Installation Art
  • Video/ Cinema/ Medium specific
  • Kinetic art / Interactive art/ Digital art
  • New Matter/TechArt/ Bio Art/ Sound
  • Urban Art
  • Conceptual Art/ Time based Art/ Photography/ medium specific

Tweede jaar De hoofdfase begint in je tweede studiejaar en bestaat uit drie studiejaren met elk een eigen opzet. In het tweede jaar leer je een vraagstelling te formuleren en werk je aan de ontwikkeling van je eigen beeldtaal. Je werkt in kleine groepen en je wordt begeleid en beoordeeld door minimaal drie docenten. Elk studiejaar heeft twee semesters en elk semester wordt afgesloten met een beoordeling (werkschouw). Hierin worden praktijk, LAB en technische vaardigheden getoetst. Op de vakken theorie en filosofie wordt je tussentijds beoordeeld.

Derde jaar In je derde jaar verdiep je je onder begeleiding van je docenten en gastdocenten verder in je persoonlijke vakgebied. Je werkt zelfstandig en geeft zelf invulling aan je praktijk programma. Je hoeft niet alle LAB’s te volgen, de keuze voor een LAB is nu gericht op jouw eigen praktijk.

Het internationale uitwisselings / exchange programma biedt je de kans om voor een periode van drie maanden bij een academie in het buitenland te studeren. ArtEZ  en de AKI heeft contact met veel internationale academies en kunstinstellingen waar je een semester heen kunt gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een Project te doen, hiervoor schrijf je een projectvoorstel. Je kiest zelf een onderwerp/ techniek waarin je je wilt verdiepen. Dit proces wordt begeleid door een theorie en praktijkdocent. Het Project bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijk gedeelte.

Vierde jaar In het vierde jaar werk je aan je eindexamenwerk, dat je aan het eind van het jaar, bij je afstuderen presenteert. Ook maak je, onder begeleiding van een theoriedocent, je eigen afstudeerscriptie. Verder volg je een programma waarin je wordt voorbereidt op je toekomstige beroepspraktijk. Tot slot exposeer je je eindexamenwerk op de grote jaarlijkse overzichtstentoonstelling van afstudeerders. Een tentoonstelling die wordt bezocht door verzamelaars, tentoonstellingsmakers, galeriehouders en recensenten.

Algemeen Naast de Praktijk en het LAB bestaat het curriculum uit de volgende vakken:

  • Kunsttheorie
  • Filosofie
  • Technische vaardigheden
  • Voorbereiding op de beroepspraktijk (website, portfolio, werk fotograferen, projectplan schrijven, administratieve kennis etc.)
  • Reflecteren (schrijven over het werk en jezelf presenteren, het werk beschouwen in groepsgesprekken)