Toelatingsexamen voorbereiding

ONLINE TOELATING EXAMEN
(scroll verder voor het fysieke toelatingsexamen op de Academie)

Het toelatingsexamen is het formele moment waarop je door de opleiding beoordeeld wordt op je creatieve vermogen, kritische reflectie en communicatieve vermogen. Dit gebeurt in een gesprek met een docent. Voor het toelatingsexamen vragen we je om een portfolio en een motivatiebrief voor te bereiden.

 

PORTFOLIO 

Maak 1 pdf waarin de volgende onderdelen zitten: 

  1. Beeldmateriaal van je werk.
  2. Toelichting op het gemaakte werk
  • 1. Beeldmateriaal van je werk.
    Creëer een overzicht van werk wat je tot nu toe hebt gemaakt. Start de PDF met het meest recent gemaakte werk. Je kunt af werk, foto’s, tekeningen, video en audio toevoegen. Graag zien we ook schetsboeken, deze zou je bijvoorbeeld in 1 minuut kunnen filmen terwijl je deze doorbladert. Als je video/audio toevoegt, zorg er dan voor dat het materiaal niet langer duurt dan 15 minuten in totaal. Enkele tips voor het samenstellen van je portfolio:Je portfolio hoeft niet perfect te zijn, we zien graag af en onaf werk.- Graag zien we naast schoolopdrachten ook graag eigen werk. Dus werk gemaakt in je vrije tijd.
    – We zien graag werk proces, dus naast het werk dat af is zien we graag schetsen, concepten en ideeën.
    – Stop voldoende werk in je portfolio, tussen de 20 – 100 werken.
    – Wees vooral jezelf. Stel een portfolio samen dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt.Zorg er ook voor dat je PDF niet groter wordt dan 50 MB. Je kan je PDF kleiner maken door bijvoorbeeld door te linken naar video’s via video-stream platforms.

 

  • 2. Toelichting op het gemaakte werk (maximaal 3 pagina’s)
    Beschrijf waar jouw werk over gaat en wat je hebt gedaan om jezelf te ontwikkelen. Je kunt de toelichting onder je werk toevoegen, ofwel als aparte pagina’s achteraan het document. Je kan aangeven of het werk bijvoorbeeld gemaakt is voor een schoolopdracht, voor je eigen onderzoek of wel voor andere reden. Omschrijf bij een eventuele samenwerking van gemaakt werk, wat jouw aandeel daarin is.

 

MOTIVATIEBRIEF

Schrijf een motivatiebrief van minimaal 300 en maximaal 500 woorden waarin je uitlegt waarom je bij ons wilt komen studeren, welke richting je op wilt, wat je wilt leren en welke uitdagingen je daarin ziet. (pdf)

Specificaties en hulp online portfolio.
– PDF niet groter maken dan 50 MB.
– Audio/Video niet langer dan 15 minuten in totaal.
– Video/Audio materiaal kun je ook uploaden naar bijv. Vimeo/Youtube en deze doorlinken in je document. Zorg er dan voor dat de video’s/audio op openbaar staan

Hoe maak ik een pdf?
Er zijn verschillende manieren om een pdf te maken:

Word / Excel / Photoshop /IndesignAls je een bestand hebt in bijvoorbeeld Word, kun je met de meeste tekstverwerkers het bestand gewoon als pdf opslaan. Dit geldt ook voor programma’s zoals Excel, Powerpoint, Photoshop, Illustrator of Indesign.

ScannenAls je een papieren document hebt kun je met de meeste (ook simpele) printers een scan maken. Kies dan voor uitvoer naar pdf. Als je niet over een scanner beschikt kun je een foto maken met jouw telefoon of een digitale camera en deze uploaden naar de computer. Je kunt de foto in een tekstverwerkingsdocument invoegen en dat document opslaan als pdf.

Als het document uit meerdere pagina’s bestaat, probeer dan alle pagina’s in één pdf te scannen. 

Als je een ander formaat digitaal bestand wilt omzetten naar pdf, kun je ook een freeware pdf-writer downloaden van internet (b.v. cute pdf).

 

FYSIEK TOELATINGSEXAMEN OP DE ACADEMIE
Het toelatingsexamen is het formele moment waarop je door de opleiding beoordeeld wordt op je creatieve vermogen, kritische reflectie en communicatieve vermogen. Dit gebeurt in een gesprek met een docent. Voor het toelatingsexamen vragen we je om een portfolio en een motivatiebrief voor te bereiden.

 

PORTFOLIO 

Creëer een overzicht van werk wat je tot nu toe hebt gemaakt. Met de samenstelling van je portfolio verwachten we dat je ons een goede indruk geeft van je persoonlijkheid, talent en interesses. Om dit goed te kunnen beoordelen verwachten we dat je zowel ‘af’ als ‘onaf’ werk meeneemt: schilderijen, tekeningen, foto’s, films, posters, muziek, maar ook schetsboeken en ideeën, grove opzetten en collages. Dat wat je niet fysiek mee kan nemen naar de academie kun je documenteren in film en fotografie en laten zien op je eigen laptop of meenemen op een usb.

Enkele tips voor het samenstellen van je portfolio:Je portfolio hoeft niet perfect te zijn, we zien graag af en onaf werk.
– Graag zien we naast schoolopdrachten ook graag eigen werk. Dus werk gemaakt in je vrije tijd.
– We zien graag werk proces, dus naast het werk dat af is zien we graag schetsen, concepten en ideeën.
– Stop voldoende werk in je portfolio, tussen de 20 – 100 werken.
– Wees vooral jezelf. Stel een portfolio samen dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

 

MOTIVATIEBRIEF

Schrijf een motivatiebrief van minimaal 300 en maximaal 500 woorden waarin je uitlegt waarom je bij ons wilt komen studeren, welke richting je op wilt, wat je wilt leren en welke uitdagingen je daarin ziet.

 

TOELATINGSGESPREK

Tijdens de toelating zal de docent naar je portfolio kijken en met je in gesprek gaan over jou en je werk, je verwachtingen van de opleiding en ambities. Zorg ervoor dat je je werk kan toelichten. Je kan aangeven of het werk bijvoorbeeld gemaakt is voor een schoolopdracht, voor je eigen onderzoek of een andere reden.