Ahmet Polat benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

De Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (37) is benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Dat maakt de organisatie van De Fotoweek bekend: ”Zijn aansprekende stijl en vermogen om karakters bloot te leggen zullen te zien zijn in de nieuwe serie in het thema van 2015 Kijk! Mijn Straat”, schrijft de jury op Instagram.

De Fotoweek is een landelijk evenement, georganiseerd door fotografiemuseum Foam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Polat zal het hele jaar lang optreden als ambassadeur van de Nederlandse fotografie, in navolging van Ilvy Njiokiktjien en Koen Hauser.

Polat groeide op in Fijnaart, een dorp in de provincie Noord-Brabant. Hij volgde een studie fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. Ahmet was betrokken bij de de omvorming van de afdeling Visuele Communicatie naar het huidige Crossmedia Design. De laatste jaren woonde Polat in Istanbul, maar begin dit jaar keerde hij terug naar Nederland om ook weer bij Crossmedia Design les te gaan geven. Zijn werk hing onder meer in het Stedelijk Museum en in Fotografiemuseum Foam.

Polat won in 2004 de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie documentaire, in 2006 kreeg hij de prestigieuze ICP Infinity Award. Zijn werk is autonoom én commercieel: zo fotografeerde hij voor bladen als Vogue en Harper’s Bazaar en was hij een jaar Art Director van Vogue Turkije.