Samenwerking Crossmedia Design en Lab Vlieland

VLIELAND – Eén windmolen van 80 meter hoog of een veld van ruim 20 hectare aan zonnepanelen kan Vlieland in één klap onafhankelijk maken als het gaat om electriciteitsverbruik.

Dit stelt Lab Vlieland, een innovatieve groep die met steun van de gemeente duurzame, creatieve oplossingen voor het eiland bedenkt. Lab Vlieland start deze maand een onderzoek naar het draagvlak van de eilanders voor alternatieve energie. De groep presenteerde zich met dit plan aan ongeveer zeventig eilanders in de Bolder op camping Stortemelk.

Vlieland stelde zich in 2007 samen met de andere waddeneilanden ten doel in 2020 onafhankelijk te zijn van de traditionele energiebronnen. Inmiddels is dit het eiland voor 0,2% gelukt, zegt Lab Vlieland die dit studenten van de Universiteit van Utrecht liet uitzoeken.

Een veld zonnepanelen van ruim 20 hectare of een windmolen van 80 meter hoogte haalt de achterstand in één klap in. Gebruik maken van windenergie lijkt haalbaarder dan een veld panelen die een oppervlak van één derde van het dorp Vlieland zal beslaan. Een windmolen hoeft niet persé op een hoog duin te staan; een plek waar de wind altijd waait, is voldoende.

Andere, minder (landschap) ingrijpende manieren, zoals energieopwekking door gebruik te maken van de getijden, of energie uit afvalstromen zijn voor 2020 economisch niet rendabel. Op termijn zijn dit wel opties, maar om het 2020 doel te bereiken kan het eiland niet om windenergie heen.

De Vlielander windmolendicussie moet het liefst niet zo polariserend verlopen als in de rest van Friesland het afgelopen jaar. Kees Terwisscha van Lab Vlieland waarschuwt voor de kramp die dan onvermijdelijk optreedt. “Betrek niet gelijk de stellingen, maar ga met elkaar in discussie”.

In de Bolder reageerden de eilanders verdeeld. Eén persoon wilde direct beton storten en met twee kompanen de molen exploiteren. Anderen stelden kritische vragen over de werkelijke kosten van de molen ten opzichte van de opbrengst. Weer anderen lieten blijken meer te voelen voor alternatieve energiebronnen.

Om de discussie verder handen en voeten gegeven, wil Lab Vlieland gesprekken voeren om argumenten achter het “nee’ of “ja” met betrekking tot windmolens te kunnen achterhalen.

De ondervraagden krijgen bovendien een visuele presentatie van de diverse (en ook alternatieve) mogelijkheden omdat Lab Vlieland voor de communicatiestrategie van dit project in zee is gegaan is met de AKI Studios en de opleiding Crossmedia Design van de AKI, academie voor Kunst en Industrie, te Enschede. Hiermee kan worden vastgesteld waar de ruimte zit in de mening van mensen over windenergie.

Deze gesprekken vinden in februari en maart plaats. Na analyse volgen in mei de conclusies uit het onderzoek. Kijk voor meer informatie (en het verdere verloop) ook op de website van Lab Vlieland.

– – –

De eerste gespreksrondes voor een bredere acceptatie hebben eind maart op het eiland plaatsgevonden en leverden, zoals verwacht, een wisselend resultaat op.