Alisa Grabowski, student Moving Image, scoort tijdens Jugend Film Preis 2023

Alisa Grabowski, student Moving Image, viel met twee films in de prijzen tijdens het Duitse filmfestival Jugendfilmpreis Baden-Württemberg voor filmmakers onder de 22. Voor IWONA WILD sleepte ze de prijs voor beste documentaire in de wacht en met de korte film SUR POINTE won ze de prijs voor beste sounddesign.

Over de Jugend Film Preis
De Jeugdfilmprijs Baden-Württemberg is het belangrijkste filmfestival voor alle jonge filmmakers in Baden-Württemberg tot 22 jaar. Het filmfestival vond van 7 tot 10 december 2023 voor de twintigste keer plaats. Het wordt jaarlijks gehouden parallel aan het staatsfilmfestival, de Filmschau Baden-Württemberg, door het Filmbüro Baden-Württemberg georganiseerd om uitwisseling te creëren tussen professionals uit de industrie en jonge filmmakers.

Over IWONA WILD
Iwona Wild is een Poolse immigrante en voormalig zangeres die nu als nachtelijke taxichauffeur werkt. Tijdens haar nachtdiensten ontmoet ze heel verschillende klanten en vormt ze haar eigen beeld van de mensheid. Maar ook al houdt ze van haar werk, de nachtdiensten wegen zo zwaar op haar dat ze een burn-out krijgt. Dit documentaire film-portret toont de extravagante Iwona Wild, die Alisa op een avond in Ludwigsburg (Duitsland) ontmoette. De geluidsopnames en foto’s zijn op dezelfde avond gemaakt met een mobiele telefoon en een camera.
Over de documentaire IWONA WILD zei de jury: “Dingen en mensen gaan snel aan je voorbij in het dagelijks leven. Jaren later komen deze momenten weer in je op; de gelukkig verdrongen, ongelukkige situaties en mensen met hun – helaas – voortdurende problemen. Als film is ‘Iwona Wild’ een gelukkig moment, omdat het onze aandacht verscherpt. (…). De film schuwt het snijden in de werkelijkheid en de gaten in de documentatie niet, breidt met nawerking en nadenken het verleden uit, dat ons ook vandaag nog steeds achtervolgt. Een documentaire die terloops pijnlijk de tijd kan stilzetten.”

Over SUR POINTE
Een jonge balletdanser raakt geblesseerd en moet nu een moeilijke beslissing nemen: Doorgaan of stoppen? Terwijl de film de hardheid van de balletwereld laat zien, geeft het ons ook een inkijkje in hoe iemand omgaat met een gebroken droom en de neerwaartse spiraal die met obsessie gepaard kan gaan.

Alisa over haar studie: “Bij Moving Image leerde ik het filmproces op een speelse manier te benaderen: door eerst try-outs maken voordat ik aan het storyboard van het uiteindelijke concept begon. Ik leerde denken in termen van sterke conceptuele beelden en ik leerde dat het concept veel belangrijker is dan de technische kwaliteit van het werk.”