Bas Kosters winnaar Mode Stipendium 2018

Ontwerper Bas Kosters die zijn opleiding kreeg bij ArtEZ in Arnhem (master Fashion Design) en in Enschede (bachelor Mode AKI ArtEZ) heeft het achtste Cultuurfonds Mode Stipendium gekregen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 euro die jaarlijks wordt toegekend aan getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit. Kosters kreeg de prijs op 13 april uitgereikt in het Stedelijk in Amsterdam. De onderscheiding werd in 2011 bij het Prins Bernhard Cultuurfonds ingesteld door een anonieme mecenas.
Uit het juryrapport over Bas Kosters:
‘Bas Kosters (1977) doet op diep persoonlijke wijze veel recht aan het medium mode en brengt daarbij continu een ode aan de eigen essentie: bewustwording van en respect voor de menselijke maat,’ en ‘Kosters’ ‘handschrift verenigt moeiteloos eenvoud en poëzie‘.

Kosters bedenkt niet alleen mode, maar bijvoorbeeld ook installaties en performances. Eerdere winnaars van het stipendium zijn onder anderen Jan Taminiau (2013), Iris van Herpen (2016) en Ronald van der Kemp (2017).