Beeld van Marjolein Rothman kreeg een plek in de werkkamer van de Koning

In 2013 werd Marjolein Rothman uitgenodigd een ontwerp te maken voor een nieuwe Nederlandse euromunt. Hiervoor bestudeerde zij diverse portretten van koning Willem-Alexander en werkte die uit tot een serie collages. Eén van deze collages vormt het uitgangspunt voor het beeld van de Koning dat zij vervolgens ontwierp voor de Amsterdamse Raadzaal. Bij de omzetting van de collage naar het staande, stalen beeld zijn delen van het portret opengelaten. Zo ontstond een beeld waar men doorheen kan kijken: door de open vlakken ziet men vanuit de raadszaal de straat, en andersom. Rothman verbeeldt zo de verbinding tussen het volk en de constitutionele monarchie.

Op 24 april 2014 werd het beeld onthuld door burgemeester Eberhard van der Laan, in aanwezigheid van de Raad. Bij deze gelegenheid werd een miniatuur van het beeld aan de burgermeester overhandigd met het verzoek deze aan koning Willem-Alexander te geven. Het beeld heeft inmiddels (zoals we op de foto zien) een plek gekregen in de werkkamer van de Koning.

– – –

Marjolein Rothman (Eibergen, 1974) studeerde aan de AKI in Enschede (1994-1999) en vervolgde haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (2003-2004). In 2004 ontving zij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Rothman exposeert regelmatig in binnen- en buitenlandse galeries en musea, o.a. in: De Kunsthal (Rotterdam), De Vleeshal (Middelburg), Stadsgalerij Heerlen, De Vishal (Haarlem), De Nederlandsche Bank, Motive Gallery (Amsterdam), Wetterling Gallery (Stockholm) en NK Gallery (Antwerpen). Rothman doceert sinds 2011 aan de AKI in Enschede, bij de studierichting Fine Art Painting. Ze woont en werkt in Amsterdam.