Chris Slutter: Ik buig, plet, vervorm het, net zolang tot het naar mijn smaak is

De Dutch Design Week was eind oktober en één van de vele ontwerpers die meedeed was oud AKI student (1997) Chris Slutter (42). Hij presenteerde er Flens, een zwevend bureau.

Uw nieuwste ontwerp is Flens. Wat is dat? “In samenwerking met het label Gewoon heb ik Flens gecreëerd, een zwevend bureau, te bevestigen aan de muur. Het blad van Flens is van massief eiken op een frame van gecoat staal- een typisch Chrisding.”

Wat is een typisch Chrisding?  “Als ontwerper wil je een eigen identiteit neerzetten. Wat als echt ‘Chris’ gezien mag worden, is het spelen met staal. Ik buig, plet, vervorm het, net zo­lang tot het naar mijn smaak is. Je kunt stellen dat ik verliefd ben op het meest atypische element uit de meubelindustrie: de stalen buis.”

Is die liefde voor de stalen buis er altijd al geweest?  “Eigenlijk wel, al zie je de constructieve elementen met buizen vooral in mijn ontwerpen van de laatste jaren. In 1997 studeerde ik af aan de AKI, de Academie voor Beel­dende Kunst en Vormgeving in Enschede. Ik moest op zoek naar wat bij mij paste. Ik had veel tijd om te experimenteren. In 2002 kwam ik in de fase waar­in ik nu zit: ik weet wat ik wil en kan. Het werk dat ik maak, lijkt op het eerste gezicht simpel, maar als je goed kijkt, zie je dat het gemaakt is vanuit poëzie. Ik kijk nu meer naar verhoudingen, vorm en de combinatie van materialen als keramiek en staal. Dit werk laat zien wat mogelijk is.”

Hoe is dat bij u thuis in Amsterdam? Staat het hele huis vol met Chris Slutters? “Nee, wat dat betreft ben ik de bakker die geen brood eet. Het interieur in mijn huis bestaat voornamelijk uit werk van collega’s. Voor de geboorte van mijn dochter maakte ik een commode en met kerst gaat een kandelaar van mijn hand op tafel, maar daar is het dan ook mee gezegd.”

Waarom is dit? “Ik vind het lastig om mezelf te verkopen en mezelf op die manier lief te heb­ben. Natuurlijk, over alles is nagedacht. Met ervaring als verkoper in een win­kel waar één van mijn lampen, Lazy, werd verkocht, weet ik dat dat niet mijn sterkste kant is. Als een klant zei: ‘Dat vind ik een leuke lamp,’ wist ik direct niet meer wat ik moest zeggen.”

De Dutch Design Week draait om Nederlands design. Wat is dat volgens u? “Nederlands design is eigenwijs en innovatief. Wij zetten graag de hele tent op zijn kop om het onderste uit de kan te halen. Wij kijken verder.”

Kan de gewone Nederlander straks ontbijten aan een eigen Flens? “Ja, ik streef niet naar unieke one pieces, ik ontwerp vanuit de gedachte dat er series worden geproduceerd. Het is de taak van de designer om na te denken over de wens van de maatschappij en te creëren voor een grotere doelgroep. Ik vind het belangrijk dat mijn design te betalen is. Flens Desk is nog niet ver­krijgbaar, mijn twee andere ontwerpen op de Dutch Design Week zijn dat wel: de lamp Klos en een wand plank Flens. Een prijsindicatie: Klos vanaf 289 eu­ro, wandplank Flens vanaf 179 euro.”

– – –

Bron: Het Parool. Tekst: Josselin Gordijn

Kopen: Gewoon StoreFlinders, Damage Playground en De Zaak

Website: Chris Slutter