Oud AKI studenten van Cor Jaring brengen een ode door werk uit die tijd te exposeren in de AKI Gallery, Galerie WVIII en Huis Marseille

Van 16 t/m 27 maart is op de kunstacademie AKI ArtEZ te Enschede een foto-expositie te zien van ruim 20 oud studenten van de in 2013 overleden Amsterdamse fotograaf Cor Jaring. De presentatie is daarna nog van 3 t/m 25 april te bekijken bij galerie WVIII, eveneens te Enschede. In Amsterdam wordt tijdens de grote Cor Jaring expositie, “Cor was hier” in het tuinhuis van Huis Marseille museum voor fotografie, onder de naam “Expeditie Enschede”, ook aandacht besteed aan het werk van diezelfde oud studenten.

Cor Jaring op de AKI Cor Jaring is vooral beroemd geworden door zijn iconografische tijdsbeelden uit de jaren 60/70. Amsterdam, Provo-happenings ,rookbom trouwen Beatrix/Claus en de bedpeace-scene van Beatle John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Amsterdam. Onderbelicht echter is zijn rol als docent fotografie, twintig jaar lang! – van 1971 t/m 1991– aan het destijds als anarchistisch bekend staande kunstinstituut de AKI.

Tientallen studenten zijn door Cor ingewijd in de geheimen van de fotografie. Zijn manier van kijken, maar veel meer nog zijn manier van doen, ondernemen, heeft velen geïnspireerd. Zijn bevlogenheid was aanstekelijk en hij maakte zijn studenten deelgenoot van zijn wereld. Met als uitvalbasis de AKI ging Cor wekelijks met zijn studenten op fotosafari in en om Enschede.

Dikwijls ook ging de groep met Cor voor grotere, langlopende projecten het land in. Solextour, Nederland is bijna klaar, Kikkerexpresse. Cor introduceerde zijn leerlingen aan zijn vriendenclub; rook magiër Robert Jasper Grootveld, Kees Hoekert etc. etc. Door die contacten vibreerden in Twente de jaren 60 noch lang door….

Cor Jaring was niet alleen docent fotografie maar veel meer misschien nog leraar levensfilosie. Bekrompen provincialisme bestond niet voor hem, hautain grootsteeds gedrag was hem even vreemd. Het leven van mensen in Tietsjerkradeel was net zo belangrijk als die van Amsterdam, Tokyo of… Enschede.

Initiatief Paul Hajenius en Diana Diemel, beiden oud-studenten van Cor namen twee jaar geleden het initiatief om als ODE aan Cor een expositie met werk van Cor’s oud studenten samen te stellen.  Later voegde ook oud-student Martin Scheffer zich bij de organisatie. Cor is nog ruim voor zijn overlijden van de plannen op de hoogte gebracht. Hij was er zeer mee ingenomen, alle medewerking werd toegezegd en “ Ome Cor” zag er naar uit om nog eenmaal verenigd te zijn met zijn leerlingen. Het mocht jammer genoeg niet meer zo wezen.

Deelnemende fotografen zijn oud-AKI studentenDiana Diemel, Eddy van ’t Westende, Freddy Hasenbos, Gerhard van Dragt, Guido van Dooremaalen, Hans de Groot, Hans Verstegen, Herman van den Boom, Jan Wierda, Johan Jonker, Julius Visser, Kees Maas, Martin Scheffer, Onno Dirks, Paul Hajenius, Sander Francken, Simone Hassing, Walter van Lotringen, Willem Boom, Willem Wisselink, Wim Wiskerke en Wout Lipper.

Galerie AKI ArtEZ
Hulsmaatweg 35 Enschede 16 t/m 27 maart
ma. t/m vr. op openingstijden van de academie, ma.t/m do. van 09.00 – 21.00 uur. vr. van 09.00 – 17.00 uur

  • fotoshoot body-paint act Peter Hoogers: 20 maart 15.00 uur
  • finissage, vrijdag 27 maart 15.00 uur.

Galerie WVIII:
Wilhelminastraat 8 Enschede 3 t/m 25 april
vr.za.zo. van 13.00 – 17.00 uur),

  • feestelijk opening: zaterdag 4 april, 15.00 uur

Huis Marseille Museum voor fotografie Amsterdam:
van 14 maart t/m 28 juni in het tuinhuis.
meer info: www.huismarseille.nl