De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan kunst

Ze hebben geen van allen werk, maar dromen hebben ze genoeg. Een kleine greep uit de nieuwe lichting Fine Art 2015 van de AKI. “We hopen de wereld een beetje beter te leren kijken”. Bron: Tubantia. Tekst: Herman Haverkate. Foto’s: Lenneke Lingmont.

AALT VAN DE GLIND (25) / FINE ART MEDIA – “Wat er van me gaat worden? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik voor de volle honderd procent achter m’n werk sta. Ik ben fotograaf en hoop dat vak als een vrije jongen, met m’n eigen idealen, te kunnen beoefenen. Als dat geen geld oplevert, ben ik graag bereid met andere dingen in een inkomen te voorzien. Tijdens mijn studie heb ik vier jaar lang alle weekenden gewerkt in een bakkerij in mijn geboorteplaats Apeldoorn. Mede hierdoor heb ik geen studieschuld.

Het meest concreet is nu mijn plan om een master-opleiding te gaan volgen in Gent of Breda. Maar ook daarvoor wil ik eerst zelf het geld verdienen. Ik hoop door te gaan met wat ik nu doe: het maken van analoge foto’s in zwart-wit, het liefst in klein formaat. De AKI is een van de weinige academies waar je dat nog kunt leren. Ik heb het hele proces in eigen hand, inclusief het ontwikkelen. Een foto wordt zo echt iets van jezelf. Je leert alle details kennen, ontdekt diepere lagen die in digitale fotografie ontbreken. Fotografie in deze zin is kunst, een manier om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Op een andere manier zou ik niet kunnen werken.”

LAURA SIGNER (26) / FINE ART MEDIA – “Ik kom uit Zwitserland. Veel mensen vragen zich af hoe ik op een kunstacademie in Enschede kom. Waarop ik dan zeg, dat het puur toeval is. Zes jaar geleden ben ik na een reis naar IJsland in Amsterdam blijven hangen. Daar heb ik een jongen ontmoet die op de AKI studeerde. In het begin moest ik wel even wennen aan het vrije klimaat, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek.

Fotografie is mijn ding. Ik fotografeer geen kant en klare situaties, maar beelden die ik zelf in mijn huiskamer of atelier maak. Meestal gaat het daarbij om een van de fossielen of mineralen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die ik met totaal andere objecten combineer. Het resultaat moet er mooi uitzien. Bijna als een schilderij of een tekening.

Voor de nabije toekomst geldt dat ik dolgraag een master-opleiding wil volgen. Ook wordt het, na zes jaar Nederland, zo langzamerhand weer eens tijd om naar Zwitserland terug te keren. Mijn droom zou het zijn om van mijn werk te kunnen bestaan. Werk bij een culturele organisatie zie ik als een goed alternatief. Ik hou van organiseren en heb de afgelopen jaren de nodige ervaring opgebouwd. Ik heb alle hoop gevestigd op Zwitserland.”

– – –

De AKI Finals, de jaarlijkse overzichtsexpositie van alle afstudeerders van de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design, speelt zich af op drie locaties in Enschede. Behalve in het hoofdgebouw in Roombeek is er ook werk te zien bij Tetem Kunstruimte en Concordia aan de Langestraat. Aan de expositie wordt deelgenomen door 69 studenten. Verreweg het grootste deel daarvan is afkomstig van de afdeling Crossmedia Design. Met negentien studenten is ook de afdeling schilderkunst goed vertegenwoordigd. De expositie duurt nog tot en met zondag. Ook is er een ‘Mupi-route’ door Enschede. Eén werk van alle examenkandidaten is nog t/m 12 juli te zien op de achterkant van een groot aantal reclameborden langs de toegangswegen tot de binnenstad.

– – –

Zoe ook: AKI Finals 2015