Energiezuinig fietspad vertelt iets over Van Gogh

Het is alsof je door een schilderij van Vincent van Gogh fietst, hadden de pr-mensen vooraf gezegd. Als je met die verwachting op weg gaat, valt het nieuwe Van Gogh-Roosegaarde fietspad van Eindhoven naar Nuenen (dat woensdagavond officieel werd geopend) ietwat tegen.

Over een strook van 600 tot 700 meter zijn duizenden lichtgevende steentjes in het beton gegoten. Volgens ontwerper Daan Roosegaarde zijn het stukjes kunsthars met een speciale coating die overdag licht opnemen en dat ’s nachts weer afgeven.

Op de rechte stukken fietspad lijken de fonkelende steentjes op verspreide sterren aan de hemel. In de bochten heeft Roosegaarde patronen uit Van Goghs beroemde schilderij Sterrennacht nagebootst. Hier staan aan weerskanten van het fietspad led-lampen om het oplichten van de steentjes te versterken.

Het is zeker een bijzondere ervaring om in het donker over dit pad te fietsen of lopen. Maar een echte wow-beleving, zoals voorspeld door een provinciewoordvoerder, blijft uit. Daarvoor geven de steentjes te weinig licht af. Je moet vooral naar de grond kijken om de energiezuinige verlichting te zien.

Het innovatieve fietspad is ontworpen door Studio Roosegaarde en aangelegd door bouwconcern Heijmans. Het is het tweede project in het samenwerkingsverband Smart Highway (Slimme Snelweg) dat de ondernemingen hebben gesmeed. Eerder dit jaar werd bij Oss een proef begonnen met ‘glowing lines’ op de snelweg: speciale strips in het asfalt die overdag licht absorberen en ’s nachts licht afgeven.

‘We kunnen niet blijven doorgaan met het uitzetten van lantaarns langs wegen om energie en geld uit te sparen’, zegt Roosegaarde bij de presentatie van het nieuwe fietspad in de nabijgelegen Watermolen van Opwetten, ooit geschilderd door Van Gogh en nu een horecacomplex. ‘We moeten nadenken over een energieneutraal en veilig landschap.’

Hij wilde ook iets met Van Gogh doen, die tussen 1883 en 1885 in Nuenen woonde. Volgend jaar is het 125 jaar geleden dat de schilder stierf in Auvers-sur-Oise. ‘Het is een koppeling tussen het cultureel erfgoed van Vincent van Gogh en de innovatie van een energievriendelijk en veilig fietspad.’
De officiële opening van het fietspad, in aanwezigheid van prinses Laurentien en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders, was tevens het startsein van het themajaar Van Gogh 2015.

Het slimme fietspad heeft zeven ton gekost. Aan een buurtbewoner die ’s avonds zijn hond uitlaat, is alle heisa niet besteed. Wat vindt hij van al die oplichtende steentjes? ‘Da widde gij nie weten’, antwoordt hij in onvervalst Brabants dialect. Nou? ‘Zonde van het geld’, vindt hij. ‘Zoveel oudere mensen moeten armoe lijden, en hier wordt het verbrast. Er lag al een mooi fietspad.’