Sam Samiee winnaar Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016

Sam Samiee, die in 2013 afstudeerde aan de AKI, is één van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016. Z.M. de Koning heeft die prijs vrijdagmiddag 7 oktober uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vier jonge kunstenaars – Bart Kok, Mike Pratt, Tanja Ritterbex en Sam Salehi Samiee – hebben de prijs, een bedrag van 6500 euro ontvangen. Na de feestelijke uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen te zien zijn. De tentoonstelling is geopend voor publiek van 8 oktober t/m 16 november op dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Koninklijke traditie
 De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voorgezet. De Koninklijk Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden ruim 240 kunstenaars beeldmateriaal in.

Jury rapport over het werk van Sam Samiee:
 In onze samenleving én in kunst spelen symbolen een grote rol. Samiee (1988) bevraagt die symbolen in zijn schilderijen. Hij biedt bovendien een alternatief voor de eurocentrische blik op de wereld. Het Perzische literair-humanistische perspectief voert hij op, niet als vervanging, maar als toevoeging aan het visuele humanisme van de Nederlandse kunst. En zo neemt hij krachtig stelling in de storm van symbolen en opinies, identiteiten en herinneringen die onze huidige wereld zo in verwarring brengt. Zijn werk toont een kunstenaar die in beheersing de grenzen kan tarten. De decoratieve kracht die soms aanschurkt tegen de kitsch, de afwisseling in thematiek tussen loodzwaar en relativerend, ze tonen ons een kunstenaar die meerdere registers kan bespelen.

– – –

Website: Sam Samiee