Ik zit op een kunstacademie.
Je-weet-wel: dat je jezelf even moet knijpen. “Droom ik?”

Jolijn van Dijk studeert Crossmedia Design op de AKI en zit in het 1ste jaar. Ze begon met het bloggen op een blogspot domein, maar sinds twee jaar heeft ze een eigen domein. Eerst op Monte Air, en nu op I’m Artrovert. Daar vonden we hoe ze de studie beleeft:

– – –

Ohja. Ik vergeet het zelf soms ook wel eens. Dat ik op een kunstacademie zit. Je-weet-wel: dat je jezelf even moet knijpen. “Droom ik?”

Maar ik droom niet. Sinds 17 augustus studeer ik aan de AKI in Enschede.

Wat studeerde je ook-al-weer? Ik studeerde ook-al-weer Crossmedia Design. Dat betekent dat ik heel veel leer, heel breed. Illustratie, typografie, spreads en affiches maken in InDesign, Photoshop, Illustrator… Maar ook schilderen en linoleum druk, webdesign en animatie. Ik denk dat ik nu nog niet eens alles opgenoemd heb eigenlijk. Dat komt omdat ik tot nu toe heel breed les heb gehad, en sommige dingen pas in de latere jaren komen. Maar lang verhaal kort: ik word opgeleid tot Art Director.

Hoe ziet je schoolweek eruit? Leuk leuk. Mijn week is ontzettend chill. Ik heb ongeveer 4 dagen per week les, en 1 dag zelfstandig werken. Je kan zelf bepalen hoeveel tijd je buiten school om besteed aan de opdrachten. Ik heb 1x in de twee weken Handmade (met je handen dingen maken, door collage’s of schilderen, bijvoorbeeld), Beeld (leren hoe je tot een beeld komt, en fotografie), Materiaal (elke les krijgen we een ander materiaal om mee te werken) en Concept (het zo goed mogelijk/origineel bedenken en uitwerken van een concept).

De vaste lessen zijn: Text (typografie, spreads, InDesign), THINK (kunstgeschiedenis), Theorie in Praktijk (TIP) en de software lessen in InDesign, Photoshop en Illustrator.

Wat ik het allerleukst vind is dat het werk bijna elke les classicaal wordt besproken, wel in groepjes, want we hebben een enorm grote klas. Op die manier krijg je van elkaar en de docent feedback, maar kan je ook de feedback die aan anderen gegeven wordt gebruiken. Ik leer er echt heel veel van.

Ik kom erachter dat ik nog best wel veel moeite heb met het digitaal uitwerken van dingen. Omdat ik de programma’s nog niet echt beheers, weet ik niet zo goed wat de mogelijkheden zijn. Ik val daardoor sneller terug op dingen met de hand maken. Maar gelukkig hebben we opdrachten genoeg om de digitale dingen wat beter te leren kennen en oefenen. (en ik heb een nieuwe laptop, waardoor ik een STUK minder lang bezig ben met het wachten tot de programma’s klaar zijn met laden… 😉

Leuke random onzin:

 1. De school is lekker klein en er is overal verf. Overal tekeningen. Verf op tafels, stoelen en vloeren. We mogen in principe de hele muur volkladden, zolang we maar zorgen dat we het witten voor de werkschouw.
 2. Omdat de school zo klein is, is de band met de docenten heel fijn. Je spreekt ze gewoon aan met ‘je’ en als je een vraag hebt kan je altijd terecht.
 3. Er staat nu een beeld van doorzichtige plastic zakken en tape in de gang. Het is een soldaat en het is geweldig.
 4. De kantine is gevaarlijk goedkoop.
 5. Ik hoef maar tien minuutjes naar school te fietsen.
 6. Ik hoef pas om half negen mijn bed uit en het is moeilijk.
 7. (Nee grapje. Het is echt geweldig <3)
 8. Ik had afgelopen dinsdag mijn eerste tentamen (Kunstgeschiedenis)(is dat leuke random onzin? Meh)
 9. Ik ben een keer tot half tien ’s avonds op school gebleven om een opdracht af te maken met twee klasgenoten. We zongen Bob de Bouwer en Dora van de Kaart. Het was Fantastisch.
 10. Toen Imker de Bij (dat is een BIJ-naam, ha ha ha) jarig was, gingen we met een paar meiden heel veel eten en kinderchampagne inkopen. Toen deden we feestmutsen op en aten alles op in de kantine.
 11. De mensen eten rare dingen hier. Hele zakken wortels met groene pluimen, hele pruien (uien en preien) en dat soort gekkigheid.
 12. Ik heb ook een blog voor school. Als je het leuk vind kan je daar ook op kijken: www.jolijnvandijkartez.blogspot.com
 13. Ennn: als je het leuk vind, ik post vaak foto’s die school gerelateerd zijn op mijn Instagram. @be.wondering

– – –

Volg Jolijn op: I’m Artrovert