Ze hebben geen van allen werk, maar dromen hebben ze genoeg. Een kleine greep uit de nieuwe lichting Crossmedia Design 2015 van de AKI. “De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan kunst.” Bron: Tubantia. Tekst: Herman Haverkate. Foto’s: Lenneke Lingmont.
TJERK WOUDSMA (23) / CROSSMEDIA DESIGN – “Ik wilde ontwerper worden, het liefst van posters. Daarom ben ik ook vanuit Arnhem naar Enschede gekomen. De sfeer hier op de academie voelde direct goed. Je kunt alle kanten op. Toen ik eenmaal de mogelijkheden van de computer ontdekte, hebben ze me alle vrijheid gegeven.
Ik heb de afgelopen jaren creatief leren programmeren. Alles wat in mijn hoofd zit, kan ik omzetten in computerbeelden. Het voelt als magie om dat te kunnen. Alsof je een toverspreuk invoegt, waarna er de mooiste dingen gebeuren. Zelfs de meest ingewikkelde computercodes hebben nog een bepaalde vorm van schoonheid. In mijn examenwerk probeer ik die kant van de computerwereld ook te laten zien. Wat de penseel is voor een schilder, is de computer voor mij. Werk heb ik nog niet. Maar het zal geen enkel probleem zijn om ergens als computerprogrammeur aan de slag te gaan. Mijn ideaal ligt daar in eerste instantie echter niet. Alleen programmeren is de doodsteek voor de creativiteit. Het liefst zou ik werken in een interactieve studio. Ik heb niet voor niets op een kunstacademie gezeten. De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan kunst.”
TIMO RODEL (25) / CROSSMEDIA DESIGN – “Als ik zeg dat ik uit Hengelo kom, begint iedereen gelijk meewarig te lachen. De meeste mensen vinden het maar een saaie stad, Hengelo. Ikzelf eigenlijk ook. Dat ik er nog eens ooit op zou afstuderen, had ik tot een jaar geleden voor onmogelijk gehouden.
Het kwartje viel eigenlijk bij toeval. Na een gesprek met een snobistische hipster tijdens mijn stageperiode in Amsterdam begon ik me af te vragen of er eigenlijk ook nog eens iets positiefs te melden viel over mijn geboortestad. Het resultaat daarvan is dit project, waarbij ik me echt in Hengelo verdiep. Dat de stad identiteitsloos is en saai, is onzin. Hengelo heeft wel degelijk een identiteit. Alleen: die ligt helaas nogal verborgen. Veel gebouwen in het centrum stammen uit de Wederopbouwperiode. Ze zijn door latere ingrepen verpest. Erkenning begint bij het weer zichtbaar maken van de oorspronkelijke ontwerpen.
Wat ik met dit project hoop te bereiken? Geen idee. Misschien een iets andere houding van Hengeloërs ten opzichte van hun stad. Voor mijzelf geldt dat ik graag een baan zou vinden bij een ontwerpbureau. Alles in het leven is om te zetten in iets positiefs, zelfs Hengelo.”
– – –
De AKI Finals, de jaarlijkse overzichtsexpositie van alle afstudeerders van de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design, speelt zich af op drie locaties in Enschede. Behalve in het hoofdgebouw in Roombeek is er ook werk te zien bij Tetem Kunstruimte en Concordia aan de Langestraat. Aan de expositie wordt deelgenomen door 69 studenten. Verreweg het grootste deel daarvan is afkomstig van de afdeling Crossmedia Design. Met negentien studenten is ook de afdeling schilderkunst goed vertegenwoordigd. De expositie duurt nog tot en met zondag. Ook is er een ‘Mupi-route’ door Enschede. Eén werk van alle examenkandidaten is nog t/m 12 juli te zien op de achterkant van een groot aantal reclameborden langs de toegangswegen tot de binnenstad.
– – –
Zie ook: AKI Finals 2015