Toelating

Aanmelden
Als je bij ons wilt komen studeren moet je toelatingsexamen doen. Tijdens de toelating geef je inzicht in je creatief vermogen en je interesses, ook heb je de mogelijkheid alles toe te lichten.

Meld je voor het toelatingsexamen aan via studielink.

Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Let erop dat je de juiste opleiding kiest en dit altijd in combinatie met de stad Enschede. Je kunt je voor meerdere opleidingen bij ons aanmelden. Voor elke aanmelding doe je een afzonderlijk toelatingsexamen. 

Toelatingsexamens 
Let op: Al onze toelatingsexamens, zowel online als fysiek, vinden plaats in de week van maandag 4 maart – vrijdag 8 maart. Na aanmelding in Studielink kun je een voorkeurs dag doorgeven. Voor het toelatingsexamen hoef je geen thuisopdracht te maken! 

Portfolio en motivatiebrief  
Voor het toelatingsexamen heb je een portfolio en een motivatiebrief nodig.  
Vervolgens beoordelen wij je op je beeldend en creatief vermogen, je kritische reflectie en je communicatieve vermogen.

1. Portfolio
Fysiek toelatingsexamen: Neem al je werk mee naar de academie.
Online toelatingsexamen: Maak één portfolio PDF met je werk (fotografie, video’s, tekeningen) plus toelichting.  

 • Geef zo goed mogelijk inzicht in je visuele en beeldende kwaliteit. 
 • Geef naast je werk wat schriftelijke toelichting.  
 • Je portfolio hoeft niet perfect te zijn, we zien ook graag proces en tussenstappen en schetsboeken. 
 • Plaats voldoende werk in je portfolio, idealiter tussen de 20 en 100 werken. 

  Indien je een online toelatingsexamen doet, hou dan rekening met het volgende:
 • Videomateriaal (bij voorkeur niet langer dan 15 minuten) kan via een opgenomen link in de PDF doorverwezen worden naar YouTube of Vimeo.  
 • Zorg ervoor dat je PDF niet groter wordt dan 50 MB! 

2. Motivatiebrief
Schrijf een motivatiebrief van 300 – 500 woorden waarin je uitlegt waarom je bij ons wilt komen studeren, welke richting je op wilt en welke uitdagingen je daarin ziet. Voor de opleiding Moving Image moet deze in het Engels geschreven zijn. 

Fysieke toelatingsexamens 
Indien je woonachtig in Nederland bent, verwachten we dat je een fysiek toelatingsexamen doet. Je neemt je portfolio en motivatiebrief mee naar de academie en neemt deel aan een toelatingsexamen. Ook als je in het buitenlands woont, maar langs wilt komen, kun je ook fysiek toelatingsexamen op de academie doen. De fysieke toelatingsexamens vinden plaats in de van week van 4 – 8 maart, tussen 10.00 uur en 16.00 uur, maandag – vrijdag. 

Online toelatingsexamens 
Ben je niet woonachtig in Nederland en kun je niet naar de academie komen voor een toelatingsexamen, dan kies je voor een online toelatingsexamen. Voor het online toelatingsexamen bereid je een online portfolio en motivatiebrief voor. De deadline voor het uploaden van je portfolio en motovatiebrief is 1 februari. In het geval van online toelatingsexamen, werken we met twee selectie momenten: 

Voorselectie – deadline 1 februari 2024
Na het uploaden van je portfolio en motivatie brief, bekijkt een commissie je portfolio en motivatiebrief en toetst deze (zie criteria hieronder). Indien de commissie besluit dat je portfolio voldoet, dan word je uitgenodigd voor een online toelatingsgesprek. Indien je portfolio niet voldoet, krijg je een afwijzing. Laat in jouw portfolio een zo breed mogelijk beeld zien van je capaciteiten en werk. 

Toelatingsexamen
In de van week 4 – 8 maart kun je je portfolio en motivatie toelichten in een online toelatingsexamen, die in MS Teams zal plaatsvinden. In een online examen van ruim 20 minuten vertel je over je werk en motivatie. Er is ook ruimte om vragen te stellen die je eventueel nog hebt over de studie.  
N.B. Als je online toelating doet is het handig om te weten dat we op de AKI werken in tijdzone UTC + 1.

Algemene beoordelingscriteria
We beoordelen je op de volgende criteria:

 • Je bent creatief. Je hebt het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en vanuit concept. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Je werk is oorspronkelijk en origineel;
 • Je bent gemotiveerd, communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline;
 • Je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, je bent nieuwsgierig en hebt belangstelling voor cultuur, kunst en design;
 • Je bent in het bezit zijn van vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
 • Voor de Engelstalige opleiding gelden taaleisen.

Uitslag en geldigheid 
Over de uitslag van je toelatingsexamen krijg je binnen 3 à 4 werkweken bericht per email. De toelating is geldig voor het studiejaar 2024/25. 

AKI_Aanmelden_ACD_NL

Deadlines aanmelding:
EU studenten: 1 juni 2024
Non-EU studenten: 1 mei 2024

Meer weten over de opleidingen? Ga naar de pagina’s Crossmedia DesignFine Art en Moving Image